Hyppää pääsisältöön

SILMÄTERVEYDEN SANASTO

Silmien terveys ja siihen liittyvä terminologia voivat hämmentää. Olemme luoneet käytännöllisen silmäterveyden sanaston, joka sisältää yleisesti käytettyjä sanoja selityksineen silmien terveydestä, yleisistä silmäongelmista ja asianmukaisesta silmienhoidosta.

Alfa bisabolol

Kamomillan eteerisen öljyn pääkomponentti. Alfa bisabololilla on rauhoittavia ominaisuuksia ja se vähentää punoitusta ja tulehdusta jopa herkällä iholla.

Aloe vera

Aloe vera ‑kasvin lehdestä uutettu geeli, jolla on kosteuttavia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Voi auttaa vähentämään punoitusta ja ärsytystä.

Antibiootti

Lääke, joka estää bakteeri-infektioita.

Antihistamiini

Lääke, joka estää histamiinin vaikutusta tai pienentää sitä vähentäen allergista reaktiota elimistössä.

Silmäluomen tulehdus (blefariitti)

Yleinen silmäsairaus, joka aiheuttaa tulehduksen silmäluomessa ja saa sen hilseilemään, punoittamaan ja karstoittumaan.

Blefarokonjunktiviitti

Silmäsairaus, jossa silmäluomi ja silmän sidekalvo ovat tulehtuneet. Yleinen pitkäaikainen sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa pysyviin muutoksiin näkökyvyssä.

Harmaakaihi

Sairaus, jossa silmässä oleva mykiöksi kutsuttu läpinäkyvä linssi alkaa vähitellen samentua. Harmaakaihi johtaa näön hämärtymiseen ja sumuisuuteen.

Cationorm®

Silmätippa, jossa öljy-vesi-emulsio, joka kosteuttaa pitkäkestoisesti. Santenin valmiste.

Näyttöpäätenäköhäiriö (CVS)

Ryhmä toisiinsa liittyviä silmä- ja näköongelmia, jotka johtuvat tietokoneen tai muun digitaalisen laitteen pitkäaikaisesta käytöstä.

Sarveiskalvo

Silmän etuosaa suojaava, läpinäkyvä kalvo.

Ristisidottu

Pienten molekyylien yhdistäminen toisiinsa paljon pidemmiksi ketjuiksi (hyaluronihapon tapauksessa tämä mahdollistaa hapon pysymisen silmässä huomattavasti pidempään).

Kuivasilmäisyys

Yleinen vaiva, joka aiheutuu, kun kyynelneste ei voitele silmiä riittävästi joko siksi, että sitä ei ole riittävästi, tai siksi, että sen laatu ei ole riittävän hyvä.

Silmähygienia

Hyvät käytännöt, joiden avulla silmäsi saavat optimaaliset ja miellyttävät toimintaolosuhteet.

Ferulahappo

Orgaaninen yhdiste, jota esiintyy kasvien soluseinissä. Sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten A-, C- ja E-vitamiineja.

Hyaluronihappo

Kehossa luonnostaan esiintyvä molekyyli, joka silmätippoihin lisättynä auttaa jäljittelemään oikeiden kyynelten viskoosisia ominaisuuksia ja helpottaa silmien luonnollista räpyttelyä.

Intensiivinen pulssivalohoito

Hoito niille, jotka kärsivät kuivasilmäisyydestä Meibomin rauhasen toimintahäiriön takia. Siinä käytetään intensiivistä pulssivaloa, joka on asetettu tietylle energiatasolle ja taajuudelle. Pulssivalo stimuloi Meibomin rauhasia ja auttaa palauttamaan niiden toimintakyvyn.

Glaukooma

Silmäsairaus, jossa nestettä kertyy silmään nostaen painetta silmässä ja vahingoittaen näköhermoa. Tämä voi johtaa näön menetykseen.

Liposomit

Pienet molekyylit, jotka voivat sisältää ja kuljettaa luonnollisia aktiivisia ainesosia fosfolipidikalvonsa ansiosta. Liposomeja voidaan käyttää rokotteissa ja lääkkeiden toimittamisessa haluttuun kohteeseen.

Silmänpohjan ikärappeuma

Sairaus, jossa verkkokalvon keskiosa (makula) on vaurioitunut vääristäen tai heikentäen keskeistä näköaluetta.

Meibomin rauhasen toimintahäiriö

Tunnetaan myös lyhenteellä MGD. Tukkeuma Meibomin rauhasissa, jotka tuottavat öljyä silmien voitelua varten.

Meibomin (öljy)rauhaset

Silmäluomien reunoilla olevat pienet rauhaset, joiden muodostama öljy peittää silmän pinnan ja estää kyynelnestettä haihtumasta.

Silmälääkäri

Silmien hoitoon erikoistunut lääkäri, joka voi diagnosoida ja hoitaa silmäsairauksia, tehdä silmäleikkauksia sekä määrätä silmälaseja ja piilolinssejä näköongelmiin.

Optikko

Terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut ensisijaiseen näönhuoltoon, mutta ei ole lääkäri. Optikot voivat testata näkökykyä, korjata ja hoitaa näkömuutoksia silmälaseilla tai piilolinsseillä.

Schirmerin testi

Diagnostinen testi, jolla selvitetään, tuottaako silmä riittävästi kyynelnestettä pysyäkseen kosteana. Testissä käytetään suodatinpaperia, joka jätetään silmään noin viideksi minuutiksi mittaamaan kyynelnestettä.

Sjögrenin oireyhtymä

Immuunijärjestelmän sairaus, jolle on ominaista silmien ja suun kuivuminen.

Steroidit

Kemikaalit, joita käytetään usein lääkkeissä vähentämään turvotusta ja tulehdusta.

Teepuuöljy

Eteerinen antibakteerisia ominaisuuksia sisältävä öljy, jota saadaan australialaisen teepuun lehdistä. Käytetään usein hiusten- ja ihonhoitotuotteissa.

Kyynelkalvo 

Ulompi kerros on öljy- tai lipidipohjainen ja auttaa vähentämään kyynelnesteen haihtumista.

Ksantaanikumi  

Valmistetaan fermentoimalla hiilihydraattia (sokeria sisältävää ainetta) Xanthomonas campestris ‑bakteerien avulla. Käytetään yleisesti silmätipoissa pitämään ainesosat paikoillaan.

SANTENIN TUOTTEET SILMILLE JA SILMÄLUOMILLE

Selaamalla Santenin tuotevalikoimaa löydät hoitoratkaisuja, jotka tuovat sinulle helpostusta niin silmien kuivuuteen kuin silmäluomien tulehdukseen.
LISÄÄ TÄSTÄ AIHEESTA
Tällä sivulla olevat tiedot eivät korvaa lääkärisi suosituksia.  Keskustele lääkärisi kanssa, jos sinulla on sairauksiin, oireisiin tai hoitoon liittyviä kysymyksiä.