Silmien terveys ja siihen liittyvä terminologia voivat hämmentää. Olemme luoneet käytännöllisen silmäterveyden sanaston, joka sisältää yleisesti käytettyjä sanoja selityksineen silmien terveydestä, yleisistä silmäongelmista ja asianmukaisesta silmienhoidosta.
Alfa bisabolol
Kamomillan eteerisen öljyn pääkomponentti. Alfa bisabololilla on rauhoittavia ominaisuuksia ja se vähentää punoitusta ja tulehdusta jopa herkällä iholla.
Aloe vera
Aloe vera ‑kasvin lehdestä uutettu geeli, jolla on kosteuttavia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Voi auttaa vähentämään punoitusta ja ärsytystä.
Antibiootti
Lääke, joka estää bakteeri-infektioita.
Antihistamiini
Lääke, joka estää histamiinin vaikutusta tai pienentää sitä vähentäen allergista reaktiota elimistössä.
Silmäluomen tulehdus (blefariitti)
Yleinen silmäsairaus, joka aiheuttaa tulehduksen silmäluomessa ja saa sen hilseilemään, punoittamaan ja karstoittumaan.
Blefarokonjunktiviitti
Silmäsairaus, jossa silmäluomi ja silmän sidekalvo ovat tulehtuneet. Yleinen pitkäaikainen sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa pysyviin muutoksiin näkökyvyssä.
Harmaakaihi
Sairaus, jossa silmässä oleva mykiöksi kutsuttu läpinäkyvä linssi alkaa vähitellen samentua. Harmaakaihi johtaa näön hämärtymiseen ja sumuisuuteen.
Cationorm®
Silmätippa, jossa öljy-vesi-emulsio, joka kosteuttaa pitkäkestoisesti. Santenin valmiste.
Näyttöpäätenäköhäiriö (CVS)
Ryhmä toisiinsa liittyviä silmä- ja näköongelmia, jotka johtuvat tietokoneen tai muun digitaalisen laitteen pitkäaikaisesta käytöstä.
Sarveiskalvo
Silmän etuosaa suojaava, läpinäkyvä kalvo.
Ristisidottu
Pienten molekyylien yhdistäminen toisiinsa paljon pidemmiksi ketjuiksi (hyaluronihapon tapauksessa tämä mahdollistaa hapon pysymisen silmässä huomattavasti pidempään).
Kuivasilmäisyys
Yleinen vaiva, joka aiheutuu, kun kyynelneste ei voitele silmiä riittävästi joko siksi, että sitä ei ole riittävästi, tai siksi, että sen laatu ei ole riittävän hyvä.
Silmähygienia
Hyvät käytännöt, joiden avulla silmäsi saavat optimaaliset ja miellyttävät toimintaolosuhteet.
Ferulahappo
Orgaaninen yhdiste, jota esiintyy kasvien soluseinissä. Sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten A-, C- ja E-vitamiineja.
Hyaluronihappo
Kehossa luonnostaan esiintyvä molekyyli, joka silmätippoihin lisättynä auttaa jäljittelemään oikeiden kyynelten viskoosisia ominaisuuksia ja helpottaa silmien luonnollista räpyttelyä.
Intensiivinen pulssivalohoito
Hoito niille, jotka kärsivät kuivasilmäisyydestä Meibomin rauhasen toimintahäiriön takia. Siinä käytetään intensiivistä pulssivaloa, joka on asetettu tietylle energiatasolle ja taajuudelle. Pulssivalo stimuloi Meibomin rauhasia ja auttaa palauttamaan niiden toimintakyvyn.
Glaukooma
Silmäsairaus, jossa nestettä kertyy silmään nostaen painetta silmässä ja vahingoittaen näköhermoa. Tämä voi johtaa näön menetykseen.
Liposomit
Pienet molekyylit, jotka voivat sisältää ja kuljettaa luonnollisia aktiivisia ainesosia fosfolipidikalvonsa ansiosta. Liposomeja voidaan käyttää rokotteissa ja lääkkeiden toimittamisessa haluttuun kohteeseen.
Silmänpohjan ikärappeuma
Sairaus, jossa verkkokalvon keskiosa (makula) on vaurioitunut vääristäen tai heikentäen keskeistä näköaluetta.
Meibomin rauhasen toimintahäiriö
Tunnetaan myös lyhenteellä MGD. Tukkeuma Meibomin rauhasissa, jotka tuottavat öljyä silmien voitelua varten.
Meibomin (öljy)rauhaset
Silmäluomien reunoilla olevat pienet rauhaset, joiden muodostama öljy peittää silmän pinnan ja estää kyynelnestettä haihtumasta.
Silmälääkäri
Silmien hoitoon erikoistunut lääkäri, joka voi diagnosoida ja hoitaa silmäsairauksia, tehdä silmäleikkauksia sekä määrätä silmälaseja ja piilolinssejä näköongelmiin.
Optikko
Terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut ensisijaiseen näönhuoltoon, mutta ei ole lääkäri. Optikot voivat testata näkökykyä, korjata ja hoitaa näkömuutoksia silmälaseilla tai piilolinsseillä.
Schirmerin testi
Diagnostinen testi, jolla selvitetään, tuottaako silmä riittävästi kyynelnestettä pysyäkseen kosteana. Testissä käytetään suodatinpaperia, joka jätetään silmään noin viideksi minuutiksi mittaamaan kyynelnestettä.
Sjögrenin oireyhtymä
Immuunijärjestelmän sairaus, jolle on ominaista silmien ja suun kuivuminen.
Steroidit
Kemikaalit, joita käytetään usein lääkkeissä vähentämään turvotusta ja tulehdusta.
Teepuuöljy
Eteerinen antibakteerisia ominaisuuksia sisältävä öljy, jota saadaan australialaisen teepuun lehdistä. Käytetään usein hiusten- ja ihonhoitotuotteissa.
Kyynelkalvo
Ulompi kerros on öljy- tai lipidipohjainen ja auttaa vähentämään kyynelnesteen haihtumista.
Ksantaanikumi
Valmistetaan fermentoimalla hiilihydraattia (sokeria sisältävää ainetta) Xanthomonas campestris ‑bakteerien avulla. Käytetään yleisesti silmätipoissa pitämään ainesosat paikoillaan.